Els advocats de BCN elegeixen degà en un ambient de tensió

Sis candidatures competeixen per convertir-se en degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona i, per primera vegada, per renovar la totalitat de la junta de govern. La tensió és el factor que ha predominat en la campanya. Una mostra d’això és que només s’ha pogut celebrar un debat entre tots els aspirants i ahir la junta electoral va invalidar peticions de vot per correu d’una desena d’italians residents a Barcelona per defecte de forma. A la seu fins i tot s’han pogut sentir  crits a una interventora.

Els aspirants aposten per millorar les condicions de la professió i la influència de la institució cap a la societat. Per primera vegada es podrà emetre el vot durant tres dies a la seu del carrer de Mallorca. Amb la mesura es pretén que augmenti la participació, que habitualment no ha sigut gaire alta.

El col·legi és una de les entitats professionals amb més rellevància per la seva vocació de servei, amb l’exercici del torn d’ofici o l’aplicació de la justícia gratuïta, però també per la seva participació en l’elaboració de lleis, normatives i dictàmens, i en les mediacions.

Entre els aspectes que més preocupen els advocats barcelonins hi ha la precarietat laboral i l’intrusisme, així com la projecció social de la institució. Hi ha qui defensa la necessitat de crear una plataforma d’assessorament per als advocats novells o un conveni amb les universitats per enviar becaris als despatxos des del primer curs de carrera. Col·laborar en la digitalització de l’administració de justícia és un altre repte. En el terreny polític, una futura neutralitat és el que preval, encara que alguns han assenyalat la possibilitat de fer d’àrbitre, si alguna de les parts ho demana, entre Catalunya i Espanya.

ELS ASPIRANTS

Els aspirants que surten com a favorits són Maria Eugènia Gay i Jordi Pintó. Venen de famílies i despatxos vinculats al Col·legi d’Advocats de Barcelona, encara que tenen posicions contraposades. La primera és filla d’Eugeni Gay, exdegà del col·legi i magistrat del Tribunal Constitucional, i té de segon el penalista Jordi Pina. Pintó és fill del qui també va ser màxim representant del col·legi, José Juan Pintó, i com a vicedegana es presenta María Eugenia de Olivar. La resta de candidats són: Lluís Riera, Vanessa González, Josep Maria Paños Pascual i Alejandro Labella.

Malgrat que Gay i Pintó estan en la millor posició a la graella de sortida, no seria la primera vegada que en unes eleccions al col·legi de la capital hi ha una sorpresa. Un total de 24.000 col·legiats estan cridats a les urnes. El 2013 només van participar en les eleccions 4.200 col·legiats d’una mica més de 23.000 censats.

El guanyador substituirà Oriol Rusca, que després de quatre anys no es presenta a la reelecció. Entre el seu llegat hi ha el diàleg fluid que ha mantingut entre la institució professional i els governs català i espanyol. Especial és la relació que ha tingut amb el conseller de Justícia, Carles Mundó, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá. El fins ara degà ha sigut un dels impulsors de la lluita contra les taxes judicials, així com un ferm defensor dels drets humans dels refugiats.

Tres dies per votar

El vot pot ser anticipat ahir i avui al Col·legi d’Advocats de Barcelona (Mallorca, 283), de 13.00 a 20.00 hores. Demà, dia de l’elecció, els col·legiats podran exercir el seu dret a la mateixa seu de 9.00 a 21.00 hores.

Demà també es pot votar a la Ciutat de la Justícia (Edifici P, primera planta) i a les delegacions d’Arenys de Mar, Badalona, Berga, l’Hospitalet, Gavà, Igualada, el Prat, Sant Boi, Santa Coloma, Vilafranca i Vilanova i la Geltrú, de 9.00 a 14.00 hores.

Tomado de: elperiodico.cat

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *